براساس جدیدترین تصاویر ماهوارهای ناسا، در تابستان ۲۰۲۲، امواج گرمایی متعدد در جهان رکوردها را تغییر داد و به آتش سوزیهای جنگلی دامن زد.
زیست بوم/ منصوره محمدی*: براساس آخرین تصویر ماهواره ای ناسا، جهان در تابستان 2022 با امواج گرمایی متعددی روبرو شده است و رکوردهای دمایی در کشورهای مختلف جهان از آسیا گرفته تا اروپا و آفریقا جابجا شده است.
در ماه های ژوئن و جولای، موج گرما اروپا، شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیا را در نوردید و رکوردهای دمای بالای 40 درجه در بسیاری از کشورها به ثبت رسید. نقشه زیر دمای سحطی زمین را با استفاده از نقشه های GEOS که از معادلات ریاضی برای نشان دادن فرایندهای فیزیکی زمین استفاده می کند در نیمکره شرقی نشان داده است.
استیون پایسیون رئیس بخش مدلسازی ناسا درباره این تصاویر به تاثیر قابل ملاحضه گازهای گلخانه ای در افزایش دما اشاره دارد و می گوید: الگوی واضحی از یک "موج جوی" با آلتراناتیوهای متناوب گرم و سرد در مکان های مختلف جهان وجود دارد. در منطقه بزرگی که با گرمای فوق العاده ای مواجه است، به طور مشخص انتشار گازهای گلخانه ای توسط فعالیت های انسانی باعث چنین تغییرات دمایی بزرگی شده است.
در اروپای غربی که در گذشته خشکسالی های شدیدی را تجربه کرده است، موج گرما منجر به آتش سوزی های متعددی در فرانسه، اسپانیا و پرتقال شده است. در شهر لیریای پرتقال دمای هوا در 13 جولای به 45 درجه سانتی گراد رسید که به نوبه خود یک رکورد حساب می شود.
در ایتالیا، گرمای بی سابقه منجر به فروپاشی بخشی از یخچال مارمولادا در دولومیت در 3 جولای شد. بهمن برف، یخ و صخره جان 11 کوهنورد را گرفت.
اداره هواشناسی بریتانیا هشدار ویژه صادر کرده است چرا که انتظار می رود رکوردهای تاریخی افزایش دما در این کشور شکسته شود.
آتش سوزی ها در شمال تونس، به محصولات کشاورزی آسیب رسانده است. دمای هوا در 13جولای در این کشور به 48 درجه سانتی گراد رسید و رکورد 40 ساله را شکست.
در ایران دمایی هوای 52 درجه سانتی گراد در اواخر جولای تجربه شد و این دمای هوا در ژوئن نیز تکرار شد.
سه موج گرما در چین منجر به ذوب شدن قیر کف خیابان شد.
به گفته پایسون چنین گرمای شدیدی تأثیر مستقیم بر سلامت انسان دارد و همچنین پیامدهای دیگری از جمله آتشسوزیهایی که اکنون در اروپا و آفریقا رخ میدهد را رقم می زند.
* خبرنگار زیست بوم